de gulle akker

Wil je graag samen in groep ecologisch tuinieren?

Dat kan in Heverlee bij de samentuin Parkveld de Gulle akker


Als actie om Parkveld te bewaren als landbouwgrond bewerken we een akker van ongeveer 18 are groot, zowat 30 op 60 meter. We doen dat met een groep. We staan steeds open voor nieuwe deelnemers.


We telen groenten zoals aardappelen, ajuinen, wortelen, pompoenen, rapen, selder, courgetten, prei, warmoes, rode biet, pastinaak, spinazie, witte en rode kool, boerenkool, erwten, boontjes, groenlof, tomaten, zonnebloemen, sla, … en wat fruit.

De oogst wordt verdeeld volgens de geleverde inzet. Overschotten worden geschonken aan een goed doel. De akker is een uitstekende zand-leemgrond. We laten ons soms begeleiden door iemand met ervaring in de agro-ecologische tuinbouw. Wat experimenteren kan ook.

We vragen slechts een financiële bijdrage voor de ingeschatte kosten van bijvoorbeeld het zaadgoed en die is voor het werkjaar 2017 maar 30 euro per persoon.

Heb je interesse? Zend dan een e-mailtje met contactgegevens naar:

parkveldgroep@gmail.com


Humisme: alles begint bij de grond

Bijvoorbeeld: elke tuinder zal zich regelmatig verbaasd zien over spontane plantengroei, vaak omschreven als onkruid.  In feite geven ze een indicatie van de toestand van de grond en werken ze langzaam aan de verbetering ervan.  Op Parkveld hebben we veel paardenbloem hetgeen er op kan wijzen dat deze calcium naar boven haalt en tegelijk, met zijn diepe wortels, de waterinfiltratie verbetert. Vooraleer paardenbloem overal te verwijderen moet hier bij stilgestaan: hoe kan de tuin nut hebben met paardenbloem.

Ander voorbeeld: wist je dat er drie groepen van regenwormen bestaan en dat deze tot 45 jaar oud kunnen worden? Eén van de soorten heeft een naam die het helemaal zegt: de bodembewoners. De pendelaar is een regenworm die vanaf de bovenste bodemlaag tot drie meter diep gaat en terug.  Faut le faire. En heb je last van slakken in je tuin, laat dan alvast de huisjesslakken hun slepend gangetje gaan want ondertussen eten ze de eitjes van de naakslakken.

2015 is het Internationale jaar van de bodem, The year of the soil. Een bijkomende reden om meer te weten over bodem en grond, van organische stof tot humus. De ravissante S., tevens actief op Parkveld, ging in de leer bij Marc Siepman tijdens zijn passage bij Yigdrassil in Vissenaken. Haar verslag is punctueel opbeurend en onderaan deze pagina in bijlage te vinden. Een interessante link is bit.ly/humisme want die brengt je bij de cursus en alle presentaties. Verder is ook www.gevoelvoorhumus.nl een fijn adresje en heeft de FAO voor een zwepend filmpje gezorgd: hier te vinden op youtube.ĉ
Annouk Van Vlierden,
21 jul. 2015 09:02
Comments