persartikels

Rondom Leuven: "Vlaanderen beslist dat Parkveld moet blijven, Leuven vindt van niet "

Geplaatst 8 aug. 2018 07:51 door Patrick Weckhuyzen

HLN Leuven: ‘Parkveld blijft’ is nieuwe single van Donder, Hel & Hagel

Geplaatst 8 aug. 2018 07:36 door Patrick Weckhuyzen

‘Parkveld blijft’ is nieuwe single van Donder, Hel & Hagel
De Leuvense new wave band Donder, Hel & Hagel (DH&H) brengt een nieuwe single uit met een opmerkelijke titel. Met het nummer ‘Parkveld blijft’ steunen ze het verzet tegen de plannen van het stadsbestuur, de intercommunale Interleuven en projectontwikkelaar Extensa om dit landbouwgebied in Heverlee vol te bouwen.

2 augustus 2018
Parkveld is een 34 ha groot landbouwgebied langs de Geldenaaksebaan in Heverlee. Ooit was het eigendom van het OCMW maar het terrein werd verkocht aan een ontwikkelaar. De band zal het nieuwe nummer live brengen tijdens het Fiesta Partigiani, een volksfeest op 10, 11 en 12 augustus. Vorig jaar opende Donder, Hel & Hagel nog het Breaking Barriers-festival in Het Depot in Leuven. Hun eerste single ‘Joke is weer daar’ was een aanklacht tegen het natuurbeleid van Vlaams minister Joke Schauvlieghe (CD&V).
”Ook met de tweede single steekt DH&H een hart onder de riem van al wie ijvert voor meer open ruimte en biodiversiteit. Het nummer zal op vrijdag 10 augustus voor de eerste keer live gespeeld worden”, klinkt het bij de band. (BMK)

Het Nieuwsblad: "Rockers trappen op tenen 'betondorstige schepen"

Geplaatst 8 aug. 2018 07:32 door Patrick Weckhuyzen

Rockers trappen op tenen 'betondorstige schepen' in nieuwe single waarin ze opkomen voor bedreigde groene zone

01/08/2018 om 06:34 door Julie Putseys


"We hebben ons goed geamuseerd met de opname van de clip", zeggen de punkers die het actiecomité steunen.

LEUVEN / HEVERLEE - De Leuvense new wave band Donder, Hel & Hagel (DH&H) heeft een lied geschreven om de actiegroep Parkveld blijft! een hart onder de riem te steken. De clip is ook bedoeld om de tweede editie van het verzetsfestival Fiesta Partigiani te promoten. In het filmpje zijn de artiesten allesbehalve mild voor schepen Carl Devlies.

De rockers van Donder, Hel & Hagel winden er geen doekjes om in hun nieuwe single: "Het OCMW verkocht het parkveld/Voor een appel en een ei/En de projectontwikkelaar zaait cash/In plaats van prei/Leuven klimaatneutraal?/Dikke leugens allemaal/Alle groen moet hier wijken/Voor projecten van de rijken." Hiermee betuigen ze openlijk hun steun voor de actiegroep ‘Parkveld blijft!’, die strijdt voor het behoud van het Parkveld als agrarisch-groene zone.

Twee weken geleden werden de plannen voor de bedrijvenzone op het veld naast de Geldenaaksebaan nog geschrapt uit het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) van Vlaanderen, en nog eerder verzette de stad zich tegen de plannen van ontwikkelaar Extensa om een residentiële wijk aan de rand van het gebied te realiseren. Het ziet er dus naar uit dat het actiecomité aan de winnende hand is, maar de strijd is nog niet helemaal gestreden. “De stad is bezig met een economische studie om een groot stuk van het Parkveld tot een bedrijvensite te maken. We willen dat het hele Parkveld behouden blijft”, zegt Hans van DH&H. “De reden dat de residentiële wijk niet doorgaat, is dat er een beperkte ontsluiting is. Daar kan ook nog verandering in komen.”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies (CD&V), die op het einde van de clip ludiek beschreven wordt als ‘betondorstig’ en ‘kwaadaardig’, en zelfs wordt ‘opgeknoopt’ reageert verbolgen wanneer we hem opbellen op zijn vakantiebestemmming. “Het zijn leugens. Het lied is niet up-to-date en al helemaal niet genuanceerd.” Hij wijst erop dat de woonzone een groene corridor is geworden, en dat hij dat persoonlijk verdedigd heeft. “De economische noodzaak van de bedrijvenzone wordt nu onderzocht. Het is echt een heel ander verhaal dan de videoclip doet uitschijnen.”

Vuurshow

De clip is niet alleen bedoeld om het actiecomité te steunen, maar ook om de tweede editie van Fiesta Partigiani te promoten, het verzetsfestival op het Parkveld. Waar ook DH&H “al dansend de huidige politieke kaste de huid zal volschelden”, aldus de rockers.


Het DIY-festival vindt plaats van vrijdag 10 augustus tot zondag 12 augustus. Op de planning staan een aantal muziekoptredens, workshops, veganistisch eten en film. Dit jaar pakt het festival ook uit met een vuurshow. Of het wel veilig is om met vuur te spelen in een veld tijdens een hittegolf? “Ik ga ervan uit dat ze dat veilig gaan doen”, zegt Hans die heeft meegeholpen met de organisatie. “Het is zeker niet onze bedoeling om het veld af te branden.”

Zie: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180731_03642329

http://www.madeinvlaamsbrabant.be/nieuws/dan-toch-bedrijventerrein-op-parkveld-in-heverlee/

Geplaatst 8 aug. 2018 07:23 door Patrick Weckhuyzen

DAN TOCH BEDRIJVENTERREIN OP PARKVELD IN HEVERLEE?

ALAIN TRAPPENIERS19 JULI 2018

Als het van het huidige Leuvense stadsbestuur afhangt, dan komt er toch een bedrijventerrein op Parkveld in Heverlee. “In de door de gemeenteraad goedgekeurde bestemmingsplannen is voorzien dat de KMO-zone Haasrode uitgebreid wordt met het bedrijventerrein Parkveld”, aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies (CD&V). 

Het dossier van Parkveld sleept al 20 jaar aan. Afgelopen maandag nog schrapte de Vlaamse regering de plannen voor de bouw van woningen én een bedrijventerrein op het Parkveld. Dat gebeurde in het kader van de voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Afbakening regionaalstedelijk gebied Leuven’. Deze beslissing is een opsteker voor actiecomité “Parkveld Blijft” dat het agrarisch karakter van de zone wil behouden. Eerder zag de stad Leuven al af van de geplande bouw van woningen langs de Geldenaaksebaan.

Uitbreiding KMO-zone Haasrode 

“In het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, dat de gemeenteraad enkele maanden geleden goedkeurde, is wel voorzien dat de KMO-zone Haasrode uitgebreid wordt met het bedrijventerrein Parkveld”, aldus Carl Devlies. “Kleinschalige, productie-gebonden bedrijven die belangrijk zijn voor de lokale, Leuvense markt kunnen daar komen. De uitbreiding beperkt zich tot de zone die ingesloten is tussen de schaatsbaan en de bestaande gebouwen aan de Geldenaaksebaan. Zo blijft er een zeer ruime openruimtecorridor behouden, tussen het noordelijk militair domein en de openruimtegebieden rond het Albertuscollege. We laten momenteel een studie uitvoeren naar de ruimtelijke behoefte voor de economie die de noodzaak van die invulling moet aantonen.” Na het afhaken van de Vlaamse regering zal de stad Leuven wel met een stevig dossier op de proppen moeten komen.

Vergunningen geweigerd en vernietigd 

De Raad van State vernietigde, na klachten van het actiecomité,  al enkele keren de vergunningen die hiervoor verleend werden, omdat het regionaalstedelijk gebied nog niet afgebakend was. Omwille van de slechte mogelijkheden van ontsluiting weigerde de Raad voor Vergunningenbetwistingen ook al een vergunning voor de bouw van een residentiële woonwijk, een project van ontwikkelaar Extensa. Dit laatste wooninitiatief aan de rand van de zone is nog niet van de baan.

Zie: http://www.madeinvlaamsbrabant.be/nieuws/dan-toch-bedrijventerrein-op-parkveld-in-heverlee/

https://www.hln.be/regio/leuven/comite-parkveld-blijft-haalt-slag-thuis~a1eb9d68/

Geplaatst 8 aug. 2018 06:31 door Patrick Weckhuyzen   [ 8 aug. 2018 07:20 bijgewerkt ]

Comité ‘Parkveld Blijft’ haalt slag thuis

WONINGEN EN BEDRIJVENTERREIN GESCHRAPT IN LAATSTE PLANNEN

ANDREAS DE PRYCKER 17 juli 2018 02u48

Aan het terrein Parkveld in Heverlee blijft voorlopig alles bij het oude.
 Foto Vertommen Aan het terrein Parkveld in Heverlee blijft voorlopig alles bij het oude.
LEUVEN De soap rond Parkveld duurt maar verder. De Vlaamse regering besliste om de plannen uit het uitvoeringsplan te schrappen om op Parkveld in Heverlee woningen en een gemengd bedrijventerrein te plaatsen. Hiermee lijkt het actiecomité ‘Parkveld Blijft’ zijn slag thuis te halen.
De Leuvense plannen voor bebouwing van dit circa 34 hectare groot open, agrarisch gebied langs de Geldenaaksebaan in Heverlee zijn al zowat twintig jaar oud. In het verleden werden al enkele keren de toegekende vergunningen afgekeurd na een klacht van een lokaal actiecomité bij de Raad van State. Vorig jaar schrapte de stad Leuven in haar nieuwe ruimtelijke structuurplan zélf alle woningen die gepland waren langsheen de Geldenaaksebaan. Nu zijn de plannen dus geschrapt in de voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘Afbakening regionaalstedelijk gebied Leuven’. Het actiecomité ‘Parkveld Blijft’ reageert opgetogen met de beslissing van de Vlaamse regering, net zoals David Dessers, lijsttrekker van Groen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Residentiële wijk
Zij waarschuwen allebei wel dat er niets verandert voor de residentiële wijk die projectontwikkelaar Extensa in een woonzone aan de rand van het gebied wil realiseren. De Raad voor Vergunningsbetwistingen weigerde in het verleden echter al een vergunning voor dit project omwille van ‘de slechte mogelijkheden tot ontsluiting’.
De Vlaamse Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed, kortweg SARO, gaf vorig jaar al het advies om de herbestemming van het gebied te schrappen. Nu volgt de Vlaamse regering dus dit advies. Volgens de raad zou de realisatie van de voorgestelde plannen de stopzetting betekenen van de activiteiten van de beroepslandbouwers die het gebied vandaag gebruiken.

Klimaatneutrale ambities
Het behoud van dit landbouwgebied is volgens SARO ook belangrijk voor de realisatie van de Leuvense klimaatneutrale ambities. De voorziene woningen en kmo’s kunnen bovendien ook elders in Leuven een plaats krijgen. Schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies (CD&V) wacht ‘op alle documenten om te reageren op deze kwestie’.Volgens Mie Van den Kerckhove, woordvoerster van het departement Ruimte Vlaanderen, kan Leuven zijn plannen om op dit terrein bedrijven en woningen te bouwen in principe nog wel doorzetten met eigen ruimtelijke uitvoeringsplannen, maar zal de nood hieraan zeer goed moeten beargumenteerd worden. “De Vlaamse beslissing kadert in de optie om geen bijkomende open ruimte meer aan te snijden. Het zal zeer moeilijk worden om de regering te overtuigen dit hier alsnog te doen”, vertelt Van den Kerckhove.

Fiesta Partigiani - Camping Parkveld: een verslag

Geplaatst 5 sep. 2017 08:01 door Parkveld Heverlee   [ 5 sep. 2017 08:02 bijgewerkt ]

Door filip op vrijdag 18/08/2017 - 15:58  

Tijdens het tweede weekend van augustus verzamelden honderden mensen zich op Parkveld voor de Fiesta Partigiani. Drie dagen lang zonden zij via muziek, debat, workshops, cinéma en tal van andere activiteiten een duidelijke boodschap uit: Parkveld blijft!

De huidige plannen willen Parkveld, een prachtig stuk natuur en landbouwgrond, overgieten met beton en ombouwen tot een bedrijventerrein en residentiële wijk. Climaxiorganiseerde daarom samen met Parkveld Blijft! en vrijwilligers het Fiesta Partigiani. Hiermee toonden we het Leuvens stadsbestuur dat heel wat mensen deze 34 hectare grond graag groen willen houden.

Meer zelfs, verschillende sprekers wezen erop dat Leuven in haar eigen voet zou schieten mochten ze Parkveld volbouwen. Het stadsbestuur kondigde enkele jaren geleden vol toeters en blazers aan dat de stad in 2030 volledig klimaatneutraal moet zijn. Dat wordt moeilijk als ze de resterende stukken groen volbouwen. De organisatoren schreven een visietekst en eisenbundel die ondertekend werd door zo’n 20-tal verenigingen (onderaan artikel)


Drukke dagen

Vrijdag vroeg in de ochtend verzamelden heel wat vrijwilligers om de handen uit de mouwen te steken. Het Fiesta Partigiani was een DIY-gebeuren. Met schup, nagels, kruiwagens en paletten gingen we aan de slag. Gelukkig was vrijdagavond alles opgebouwd en waren we helemaal klaar voor de livemuziek van Cruda. Het podium stond er ook voor Nick Meynen, de auteur van Frontlijnen, die een inspirerende toespraak hield over de lokale strijd wereldwijd.

Ook de jongste bezoekers kregen hun eigen hoek. Een heus doolhof van paletten rees op uit het niets, en de kleinsten namen hun speelgoed mee om met iedereen te delen.

Zaterdag was het druk! In de voormiddag verscheen een markt waar je tweedehands kleren, veganistische snacks, alternatieve publicaties, en nog veel meer kon kopen. In het bos startte een slackline workshop en werd een Gedichtenhoek opgericht. Tussen dezelfde bomen konden bezoekers genieten van een sneak preview van Fish & Farm 2, de nieuwe documentaire geproduceerd door Climaxi. Na de vertoning gingen de regisseur, lokale boeren, geïnteresseerden en zelfs enkele personages uit de film samen in gesprek.

Daarnaast bestond zaterdag vooral uit muziek. Zes groepen losten elkaar af, met een spetterend optreden van Los Callejeros als afsluiter. Deze laatsten speelden niet alleen de pannen van het dak, ze begeleidden tijdens hun optreden ook een Mexicaans offerritueel aan Pachamama. Met zo’n ritueel wordt moeder aarde bedankt voor de rijkdom die ze met ons deelt. Dit ingetogen moment van reflectie resoneerde bij iedereen, en herinnerde ons eraan dat er overal ter wereld gestreden wordt voor het behoud van de natuur.

Na een drukke zaterdag startten we zondagochtend rustig, met een ontspannende wandeling door het groen dat Parkveld te bieden heeft. Natuurpunt Leuven begeleidde en trakteerde de wandelaars op allerlei weetjes over de fauna en flora die je er vindt (er zit zelfs een vos!). In de namiddag was het tijd voor de plenaire vergadering. Tien sprekers legden ons uit waarom het Parkveld voor hen belangrijk was, elk vanuit hun eigen invalshoek.

Zo wees Lies Defever van JNM Leuven ons op het belang van buitenspelen, en de rol van groene zones voor de jeugd. Alfons Roebben maakte ons wegwijs in de technisch jargon van de ruimtelijke ordening, en vertelde waarom de huidige plannen de bal helemaal misslaan. Ramon Kenis gaf een geschiedenisles en Monique Govaerts, die zelf een akker bewerkt op parkveld, had anekdotes genoeg om een hele dag te vullen. Maar daar stak de trekking van de boerentombola een stokje voor. De gelukkige winnaars kregen lokaal geproduceerde groenten, vegetarische kookboeken of Griekse olijfolie mee naar huis.

Met honderden bezoekers noemen we de Fiesta Partigiani een groot succes! Het hardnekkig verzet leeft meer dan ooit tevoren, en zal niet afzwakken tot de bouwplannen van de tafel worden geveegd!

Hannes Knapen

Eisentekst onder foto

 

Eisentekst Fiesta Partigiani 

Van vrijdag 11 tot zondag 13 augustus vindt op Parkveld in Heverlee het “Fiesta Partigiani” (feest van het verzet) plaats. We verwachten dat weekend een heleboel mensen voor een mix van muziekoptredens, workshops, wandelingen en ontmoeting. Parkveld is een groene en agrarische zone van 34HA aan de Geldenaaksebaan, die al meer dan twintig jaar bedreigd wordt. Met dit feest van het verzet willen we een duidelijke boodschap geven aan de stad en aan de wereld: Parkveld blijft natuurlijk!

Parkveld is het hoger gelegen plateau van Park Heverlee. In het midden ligt de holle weg. Eeuwenlang was dit het pad waarlangs mensen van het park naar de velden wandelden. Langs de holle weg ligt vandaag aan de ene kant het militaire domein met zijn betonwegen en stukken verwilderde natuur, aan de andere kant landbouwgebied met daartussen ook wat bouwgrond. Hier en daar zijn er biologisch zeer waardevolle stukken. Wat een wonderlijke mix... 

De stad Leuven, de intercommunale Interleuven en bouwfirma Extensa hebben echter plannen met het gebied. Ze willen er een groot bedrijventerrein en een residentiële wijk neerpoten. Opvallend is dat ze niet in staat blijken om overleg en inspraak te organiseren met de inwoners van de stad en de buurtbewoners. Die oude stijl van besturen over de hoofden heen, leidt tot een grote reeks van maatschappelijke zorgen en vragen over de impact van de dreigende betonnering. 

Toen in 1977 het gewestplan werd opgemaakt, kreeg een spie van resterend landbouwgebied op Parkveld plots een rode kleur: het werd bouwzone. Het stuk was nochtans gelegen tussen militair domein en landbouwgrond. Zo werd bebouwing van die spie in principe mogelijk, al waren er tal van juridische obstakels. Het gaat om een vergissing uit het verleden en we zien dat vandaag de politieke wil groeit om dergelijke vergissingen recht te trekken. Zo is er op Vlaams niveau een besluit in de maak voor verhandelbare grondrechten. De eigenaars van dergelijke gronden krijgen dan een ruilvoorstel. 

Bouwfirma's zijn er echter als de kippen bij om dergelijke stukken grond snel op te kopen, nog voor er mag gebouwd worden. Op Parkveld was het Extensa die kleine stukjes grond van buurtbewoners opkocht en later een groter stuk van de grond kon overkopen van het Leuvense OCMW, aan de prijs van landbouwgrond plus een derde. Zo kwam vanaf 2007 het hele stuk bouwgrond in handen van die projectontwikkelaar. Wanneer er groen licht komt om te bouwen, wint Extensa hoe dan ook al via de speculatieve handel , door de hogere waarde op de grond...

Twee derde van de nieuwe bebouwing op Parkveld zou echter gaan naar de aanleg van een nieuw bedrijventerrein, aansluitend op de bestaande ambachtenzone van Haasrode. Hier zijn de stad Leuven en Interleuven de drijvende krachten achter het project, dat zou gerealiseerd worden op landbouwgrond die vandaag nog grotendeels in handen is van het OCMW en die nog steeds volop bewerkt wordt door boeren uit de regio. De leegstand op het bestaande bedrijventerrein van Haasrode en de mogelijkheid om eerst andere zones aan te snijden, maken dat er vandaag geen nood is aan een dergelijk groot en nieuw bedrijventerrein. De stad kan helemaal zelf beslissen om dat project te schrappen.

Leuven zegt vandaag klimaatneutraal te willen worden. Als je weet dat stadsnabije landbouw en groene, verkoelende zones essentiële bouwstenen zijn in de Leuvense klimaatstad , dan klopt het niet om zo'n waardevolle, groene en agrarische ruimte te laten verdwijnen onder een laag beton. Het verzet van buurtbewoners, landbouwers, middenveldorganisaties en klimaatactivisten tegen deze bouwplannen groeit en bloeit dan ook. Van actiekamp tot burgerinitiatief, van beroepsprocedures tot lobbywerk, van een collectieve tuin tot fiets- en wandeltochten. En nu, een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, is er dus het Fiesta Partigiani. De eisen zijn klaar en duidelijk:

·         Schrap de bestaande plannen voor Parkveld en ontwikkel een aangepast plan dat ruimtebiedt aan landbouw, recreatie en natuur. 
·         Ga in overleg hierover en ontwikkel dit plan met inspraak van bewoners van buurt en stad,van recreanten en passanten. 
·         Hou in dat aangepaste plan rekening met de vele, actuele uitdagingen waar onze stad voor staat:

1. De verkeersdruk verlagen om de leefbaarheid van Heverlee-Park te beschermen;
2. Voor alle Leuvenaars de toegang waarborgen tot groene recreatie;
3. De toegang tot kwaliteitsvolle grond en rechtszekerheid voor de landbouwers die momenteel Parkveld bewerken garanderen. Dit zorgt ervoor dat het aandeel lokaal geteeld en seizoensgebonden voedsel omhoog gaat;
4. De natuurlijke corridorfunctie van Parkveld voor fauna en flora, als groene doorgang tussen Heverleebos en de Abdij van het Park, behouden;
5. Robuust groen in en rond de stad behouden of creëren, als koelende elementen in een opwarmende stad;
6. Het historische erfgoed van dit prachtige plateau naar waarde schatten;
7. Parkveld erkennen als een natuurlijke zone voor waterwinning;
8. Parkveld en andere open ruimtes deel maken van de stad van de toekomst en schenken aan de volgende generaties. 

Dit is een tekst van wakkere Leuvenaars – met ondermeer de steun van:
Actiegroep Parkveld Blijft! & Climaxi & Boerenforum & Wervel & Bond Beter Leefmilieu & Oxfam-Solidariteit & Boerenbond & FIAN & Greenpeace & Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid & Natuurpunt & Voedselteams & VELT & Leuven Verkeerd/t & Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud & Leuvense Anarchistische Groep & JNM-Leuven & De Bereklauw

aan de pers bezorgd op zondagvoormiddag 13 augustus 2017.

Geplaatst 14 aug. 2017 04:12 door Parkveld Heverlee   [ 14 aug. 2017 04:13 bijgewerkt ]

wij zijn niet alleen ...   

Dit is een tekst van wakkere Leuvenaars met de steun van:
Actiegroep Parkveld Blijft!  &  Climaxi  &  Boerenforum  &  Wervel  &  Bond Beter Leefmilieu  &  Oxfam-Solidariteit  &  Boerenbond  &  FIAN  &  Greenpeace  &  Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid  &  Natuurpunt  &  Voedselteams  &  VELT  &  Leuven Verkeerd/t  &  Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud  &  Leuvense Anarchistische Groep  &  JNM-Leuven  &  De Bereklauw:


Parkveld blijft!

Van vrijdag 11 tot zondag 13 augustus vindt op Parkveld in Heverlee het “Fiesta Partigiani” (feest van het verzet) plaats. We verwachten dat weekend een heleboel mensen voor een mix van muziekoptredens, workshops, wandelingen en ontmoeting.  Parkveld is een groene en agrarische zone van 34HA aan de Geldenaaksebaan, die al meer dan twintig jaar bedreigd wordt.  Met dit feest van het verzet willen we een duidelijke boodschap geven aan de stad en aan de wereld: Parkveld blijft natuurlijk !

Parkveld is het hoger gelegen plateau van Park Heverlee. In het midden ligt de holle weg. Eeuwenlang was dit het pad waarlangs mensen van het park naar de velden wandelden.  Langs de holle weg ligt vandaag aan de ene kant het militaire domein met zijn betonwegen en stukken verwilderde natuur,  aan de andere kant landbouwgebied met daartussen ook wat bouwgrond. Hier en daar zijn er biologisch zeer waardevolle stukken. Wat een wonderlijke mix...

De stad Leuven, de intercommunale Interleuven en bouwfirma Extensa hebben echter plannen met het gebied. Ze willen er een groot bedrijventerrein en een residentiële wijk neerpoten. Opvallend is dat ze niet in staat blijken om overleg en inspraak te organiseren  met de inwoners van de stad en de buurtbewoners. Die oude stijl van besturen over de hoofden heen, leidt tot een grote reeks van maatschappelijke zorgen en vragen over de impact van de dreigende betonnering. 

Toen in 1977 het gewestplan werd opgemaakt, kreeg een spie van resterend landbouwgebied op Parkveld plots een rode kleur: het werd bouwzone. Het stuk was  nochtans gelegen tussen militair domein en landbouwgrond.  Zo werd bebouwing van die spie in principe mogelijk, al waren er tal van juridische obstakels. Het gaat om een vergissing uit het verleden en we zien dat vandaag de politieke wil groeit om dergelijke vergissingen recht te trekken. Zo is er op Vlaams niveau een besluit in de maak voor  verhandelbare grondrechten.  De eigenaars van dergelijke  gronden krijgen dan een ruilvoorstel.

Bouwfirma's zijn er echter als de kippen bij om dergelijke stukken grond snel op te kopen, nog voor er mag gebouwd worden. Op Parkveld was het Extensa die kleine stukjes grond van buurtbewoners opkocht en later een groter stuk van de grond kon overkopen van het Leuvense OCMW, aan de prijs van landbouwgrond plus een derde.  Zo kwam vanaf 2007 het hele stuk bouwgrond in handen van die projectontwikkelaar. Wanneer er groen licht komt om te bouwen, wint Extensa hoe dan ook al via de speculatieve handel , door de hogere waarde op de grond...

Twee derde van de nieuwe bebouwing op Parkveld zou echter gaan naar de aanleg van een nieuw bedrijventerrein, aansluitend op de bestaande ambachtenzone van Haasrode. Hier zijn de stad Leuven en Interleuven de drijvende krachten achter het project, dat zou gerealiseerd worden op landbouwgrond die vandaag nog grotendeels in handen is van het OCMW en die nog steeds volop bewerkt wordt door boeren uit de regio. De leegstand op het bestaande bedrijventerrein van Haasrode en de mogelijkheid om eerst andere zones aan te snijden, maken dat er vandaag geen nood is aan een dergelijk groot en nieuw bedrijventerrein. De stad kan helemaal zelf beslissen om dat project te schrappen.

Leuven zegt vandaag klimaatneutraal te willen worden.  Als je weet dat stadsnabije landbouw en groene, verkoelende zones essentiële bouwstenen zijn in de Leuvense klimaatstad , dan klopt het niet om  zo'n waardevolle, groene en agrarische ruimte te laten verdwijnen onder een laag beton.

Het verzet van buurtbewoners, landbouwers, middenveldorganisaties en klimaatactivisten tegen deze bouwplannen groeit en bloeit dan ook. Van actiekamp tot burgerinitiatief, van beroepsprocedures tot lobbywerk, van een collectieve tuin tot fiets- en wandeltochten. En nu, een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, is er dus het Fiesta Partigiani.  De eisen zijn klaar en duidelijk:

-       Schrap de bestaande plannen voor Parkveld en ontwikkel een aangepast plan dat ruimte biedt aan landbouw, recreatie en natuur.

-       Ga in overleg hierover en ontwikkel dit plan met inspraak van bewoners van buurt en stad, van recreanten en passanten .

-       Hou in dat aangepaste plan rekening met de vele, actuele uitdagingen waar onze stad voor staat:

1.      De verkeersdruk verlagen om de leefbaarheid van Heverlee-Park  te beschermen

2.      Voor alle Leuvenaars de toegang waarborgen tot groene recreatie

3.      De toegang tot kwaliteitsvolle grond en rechtszekerheid voor de landbouwers die momenteel Parkveld bewerken garanderen. Dit zorgt ervoor dat het aandeel lokaal geteeld en seizoensgebonden voedsel omhoog gaat.

4.      De  natuurlijke corridorfunctie van Parkveld voor fauna en flora, als groene doorgang tussen Heverleebos en de Abdij van het Park, behouden

5.      Robuust groen in en rond de stad behouden of creëren, als koelende elementen in een opwarmende stad

6.      Het historische erfgoed van dit prachtige plateau naar waarde schatten

7.      Parkveld erkennen als een natuurlijke zone voor waterwinning

8.      Parkveld en andere open  ruimtes deel maken van  de stad van de toekomst  en schenken aan de volgende generaties

 Dit is een tekst van wakkere Leuvenaars met de steun van:

Actiegroep Parkveld Blijft!  &  Climaxi  &  Boerenforum  &  Wervel  &  Bond Beter Leefmilieu  &  Oxfam-Solidariteit  &  Boerenbond  &  FIAN  &  Greenpeace  &  Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid  &  Natuurpunt  &  Voedselteams  &  VELT  &  Leuven Verkeerd/t  &  Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud  &  Leuvense Anarchistische Groep  &  JNM-Leuven  &  De Bereklauw:

Deze tekst werd aan de pers bezorgd op zondagvoormiddag 13 augustus 2017.

HLN 15/07/2017: Blijft Parkveld dan toch behouden?

Geplaatst 20 jul. 2017 06:23 door Parkveld Heverlee   [ 20 jul. 2017 08:33 bijgewerkt door Patrick Weckhuyzen ]

1500 HANDTEKENINGEN OM OPEN RUIMTE PARKVELD TE BEHOUDEN

Geplaatst 21 okt. 2016 05:04 door Parkveld Heverlee   [ 21 okt. 2016 05:13 bijgewerkt ]

1-10 of 17

Comments