de gulle akker

Wil je graag samen in groep ecologisch tuinieren?

Dat kan in Heverlee bij de samentuin Parkveld "De Gulle Akker"

Als actie om Parkveld te bewaren als landbouwgrond bewerken we een akker van ongeveer 18 are groot, zowat 30 op 60 meter. We doen dat met een groep. Ieder bewerkt zijn deel naar eigen goeddunken. Daarnaast hebben we nog een gemeenschappelijk deel voor aardappelen en pompoenen. We staan steeds open voor nieuwe deelnemers.

We telen groenten zoals aardappelen, ajuinen, wortelen, pompoenen, rapen, selder, courgetten, prei, warmoes, rode biet, pastinaak, spinazie, witte en rode kool, boerenkool, erwten, boontjes, groenlof, tomaten, zonnebloemen, sla, … en wat fruit.

De akker is een uitstekende zand-leemgrond. We laten ons soms begeleiden door iemand met ervaring in de agro-ecologische tuinbouw. Wat experimenteren kan ook.

We vragen slechts een kleine financiële bijdrage voor de ingeschatte kosten van bijvoorbeeld het zaadgoed en die is voor het werkjaar 2019 maar 30 euro per persoon.

Heb je interesse? Zend dan een e-mailtje met contactgegevens naar:

parkveldgroep@gmail.com

Humisme: alles begint bij de grond

Bijvoorbeeld: elke tuinder zal zich regelmatig verbaasd zien over spontane plantengroei, vaak omschreven als onkruid. In feite geven ze een indicatie van de toestand van de grond en werken ze langzaam aan de verbetering ervan. Op Parkveld hebben we veel paardenbloem hetgeen er op kan wijzen dat deze calcium naar boven haalt en tegelijk, met zijn diepe wortels, de waterinfiltratie verbetert. Vooraleer paardenbloem overal te verwijderen moet hier bij stilgestaan: hoe kan de tuin nut hebben met paardenbloem.

Ander voorbeeld: wist je dat er drie groepen van regenwormen bestaan en dat deze tot 45 jaar oud kunnen worden? Eén van de soorten heeft een naam die het helemaal zegt: de bodembewoners. De pendelaar is een regenworm die vanaf de bovenste bodemlaag tot drie meter diep gaat en terug. En heb je last van slakken in je tuin, laat dan alvast de huisjesslakken hun slepend gangetje gaan want ondertussen eten ze de eitjes van de naaktslakken.

Een interessante link is https://www.humisme.nl